^
Akkajee on kahden kansanmuusikkonaisen duo, joka tarjoilee yleisölleen vauhtia ja vaaran tuntua akustisen transsimusiikin muodossa. Yhtyeen omaleimainen sointi syntyy alttoviulun, avainviulun, kilistinten ja kolistinten sekä kiihkeän laulun osuessa suomalaisen perinnemusiikin multaisimmille juurille. Karjalan kunnailta ja konemusiikin kellareista varastetut jumittavat teemat sekä modernin ajan taideilmiöt innoittavat Akkajeetä luomaan musiikkia, joka soi vahvasti tässä hetkessä.

Akkajee sai alkunsa syksyllä 2010, kun Meriheini halusi soittaa avainviulua bändissä. Niinpä hän poimi Sibelius-Akatemian käytävältä aikeisiinsa sopivan kohteen, Iidan, jonka soitin alttoviulu vaikutti kiinnostavalta. Iidan vastattua ”tahdon” alkoi duon musiikillinen taival, ja muutaman improvisaatiotuokion myötä myös yhteinen sävel (cee) löytyi.

Akkajee sävelsi alusta alkaen musiikkia erilaisia sointisävyjä ja suurta soundia etsien. Useat kappaleet muotoutuivat karjalaisten kantele- ja jouhikkosävelmien pohjalta, niiden jumputtavasta poljennosta innostuen. Kun soittimet eivät enää riittäneet, alkoivat akat myös laulaa. Laulun ja soitinten luoma maailma kiehtoi, ja siitä muodostui Akkajeen musiikin sydän.

Syksyllä 2011 Akkajee soitti ensimmäisen keikkansa Musiikkitalon klubilla. Sen jälkeen akat ovat esiintyneet siellä täällä, mm. Kaustisen, Haapaveden ja Linköpingin kansanmusiikkifestivaaleilla. Vuonna 2012 Akkajee sijoittui toiseksi Konsta Jylhä -kilpailussa. Ensimmäinen levy julkaistiin kesällä 2013.

Meriheini Luoto: avainviulu & laulu
Meriheini on Jyväskylä-Karjaa-yms. -lähtöinen helsinkiläismuusikko, joka tuntee kummallista vetoa Ruotsin kansallissoittimeen avainviuluun (nyckelharpa). Hän on vaivihkaa sulauttanut avainviulun osaksi suomalaista perinnettä ja tutkinut soittimen mahdollisuuksia mm. elektroniikan ja omien sävellysten kautta. Avainviulun ja laulun lisäksi hän hairahtaa toisinaan soittamaan viulua, mm. yhtyeessä Hohka.

Iida Savolainen: alttoviulu & laulu
Iida on kotoisin Turusta ja uskaltaa sen jo nykyään ylpeänä myöntää. Turusta Tampereen ja vähän Kaustisenkin kautta Helsinkiin päätynyt alttoviulisti on opiskellut ja tehnyt musiikkia mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Kansanmusiikkiin hän hurmaantui lopullisesti ruotsalaispelimanni Hans Kennemarkin sielukkaan soiton myötä ja on siitä alkaen perehtynyt suomalais-skandinaavis-ugrilaiseen perinteeseen. Alttoviulun ja laulun lisäksi Iida intoutuu toisinaan viulun ja jouhikon pariin. Akkajeen ohella hän soittaa mm. yhtyeissä ENKEL ja UTU.


DOWNLOAD Akkajee promo zip